Växtbaserad julstek

Riktigt vacker och god stek med underbara julkryddor som går att variera så att steken kan ätas året runt. Har supergod konsistens och är lätt att göra – trots att det är ganska många ingredienser. Du måste testa!

TIPS: Vi älskar att täcka steken med 'potatismos' :-)

Glutenfri och vegansk
Du behöver:
(5-6 personer)

Grönsaksfärs:
200 g bruna svampar
60 g rödlök
140 g purjolök
100 g äpple med rött skal
100 g selleri
3 vitlöksklyftor
50 g koncentrerad tomatpuré
100 g kokt skalad potatis
1 1/2 dl kokt brunt fullkornsris
2 dl gf havregryn
50 g hackade paranötter
2 tsk chiafrön
2 msk kokosaminos (kan utelämnas)
2 msk apelsinjuice
3/4-1 tsk Himalayasalt
1/2 tsk mald äkta kanel
1/2 - 3/4 tesked mald kryddpeppar
1/8-1/4 tsk mald kardemumma
1 msk mandelsmör (eller annat nötsmör)
Nymalen peppar

'Deg' för inpackning:
400 g kokt skalad potatis
1/4 tsk Himalayasalt

Gör såhär:
Alla grönsaker och frukt är i rensad/skalad vikt. Allt skärs i skivor. Svamp steks i torr panna tills nästan allt vatten har avdunstat. Medan det fortfarande är lite vatten kvar, tillsätt resten av grönsakerna och äpplena (ej kokt potatis) och stek mört. Tillsätt ev. lite vatten vid behov.


Tomatpuré och hälften av saltet tillsätts precis innan grönsakerna är färdiga och steks i 1-2 minuter. Lägg allt från pannan i en matberedare tillsammans med gaffelmosad potatis (100 g) och PULSERA några gånger så att blandningen blir grovhackad med bitar och struktur. Lägg det hela i en skål och tillsätt resten av ingredienserna och rör om jämnt till en sammanhängande fyllning. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Smaken blir lite dämpad efter gräddning så var itne rädd för att krydda ordentligt. Ställ åt sidan i kylen.

Deg för inpackning:
Mosa potatisen (400g) med en potatisstöt och tillsätt salt. Kan göras medan de fortfarande är lite varma. Kavla ut mellan två bitar bakplåtspapper till ca 26 cm x 30 cm. Spara ev. lite potatis för att spraya mönstret på steken.

Lägg fyllningen på potatismoset. Slå försiktigt in steken hårt i degen och stäng skarvarna. Jag lämnade steken på samma papper som degen kavlades ut på och flyttade över den till ett bakplåtspapper. Använd ev. den sista potatisdegen och spraya mönstret på steken. Pensla med kokosolja.

Grädda i förvärmd ugn på 225 grader i ca 45 minuter. tills det är fast och ljust brunt.

Skär i lämpliga skivor och servera som ett växtbaserat alternativ till julskinka / köttbullar.

PS. Om den ska frysas skulle jag rekommendera att du bara gräddar den i 30 minuter och sedan värmer den efter upptining i 170-180 grader, så att den inte blir torr.