Sund påskchoklad
Du behöver
250 g 100% rå kakaomassa
150 g kakaosmör
4 -8 msk. kokospalmsirap (använd lite mer till barn och vuxna som inte är van vid riktigt mörk choklad.)
2 tsk vaniljpulver
Lav evt. knas med en håndfuld mandler, pistacienødder, valnødder eller lign.
1 chokladform (bpa-fri i silikon )
Variant nr. 2
250 g Ceremonial Cacao
3 msk kryddmix
3 msk yaconsirup eller kokospalmsirap
Så gör du
Du kan göra chokladen även om du inte har en chokladtermometer. Tempereringen gör bara chokladen mer krispig och ser till att den inte smälter så lätt efteråt. Smält kakaomassa och kakaosmör över vattenbad eller i en kastrull på lägsta värme. Rör ner kokospalmsirap och vaniljpulver.Tillsätt ev. valnötter, mandel, gojibär eller liknande. Krydda med t.ex. ingefära, kanel, kardemumma osv.
För dig som har en chokladtermometer: Tempera chokladen genom att först värma kakaomassan och kakaosmöret till 42 grader i en skål över vattenbad. Se till att det inte finns vatten i chokladen så att den separerar. Kyl ner chokladen till 29 grader över kallt vattenbad och värm igen till ca. 33 grader. rör ner kokospalmsirap och vaniljpulver Tillsätt ev. krydda som ingefära, kanel etc. Kom ihåg att smaka, så är du säker på att smaken/sötman blir som önskad. Häll sedan chokladmassan i en fin chokladform eller i en liten form med bakplåtspapper så kan du knäcka den i fina bitar när den svalnat helt.