Semmelgröt a la Linda och Malin

En ljuvlig gröt med smak av semla. Semmelgröt håller dig mätt och är en riktigt god start på dagen. När du mixar havregryn innan du kokar gröten så blir den lite lenare. Toppa med hemgjort mandelsmör för extra lyx. Receptet är en del av Malin och Linda Perssons nya bok "Högtider & Vardagsfest". Du beställer boken här!

Du behöver:

2 dl vatten
4 kardemummakapslar
1 dl havregryn
1/4 krm vaniljpulver
1 krm salt
2 tsk honung

Mandelsmör till topping

Gör såhär:

Koka upp vatten i en gryta. Öppna kardemummakapslarna och mortla dem till fint pulver. Lägg havregrynen i en blender och mixa till fint mjöl. Häll i havregrynen och kardemumman samt vanilj och salt i det kokande vattnet. Koka din gröt på svag värme under omrörning i 2-3 minuter. Låt svalna en aning och rör i honungen. Toppa med mandelsmör, skummad mjölk, kardemumma och hackad mandel.

 

MANDELSMÖR:

1 liter mandlar
1/2 tsk salt

Gör såhär:
Blötlägg mandlarna. Lägg dem i en skål och fyll på med vatten så att mandlarna täcks. Låt stå i minst 8 timmar eller över natten. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj mandeln tills vattnet är klart. låt rinna av. Bred nu ut mandlarna på en plåt. Sätt ugnen på 123 grader och torka dem i ca. 3 timmar, tills de är helt torra inuti. Se upp så att de inte blir brända. Låt dem svalna på plåten.

Lägg mandlarna i en matberedare och mixa tills de börjar släppa ifrån sig sin olja och blir krämiga. Det kan ta en liten stund beroende på hur stark matberedare du har och hur vassa knivarna är. När mandeln är välmixad och krämig är den klar.

Häll mandelsmöret i en burk och förvara i kylen. Håller upp till en månad.