Mjölkfri Ris à la Malta

Ett skönt exemplar av vegansk Ris à la Malta. :)

Till 3 personer
Du behöver

RISGRYNSGRÖT
100 g mandel, blötlagd i vatten i 2 timmar
5+2 dl vatten
100 g gröt, fullkornsris, quinoa eller pärlkorn
1 nypa Himalayasalt

"GRÄDDE"
2 dl cashewnötter, gärna blötlagda i vatten
2 dL vatten
3 msk. lecitingranulat
1 tsk. vaniljpulver
2-3 msk kokospalmsirap eller 4 msk rå honung eller 2 msk. Björksocker
2 dl mandel, blötlagd i vatten över natten och skalad/krossad


Gör såhär:

Gör först risgröten: Koka riset på låg värme i 5 dl vatten i 10 minuter under lock.

Mixa mandeln med 2 dl vatten för att få mandelmjölk. Mjölken behöver inte silas, för det får gärna finnas mandelbitar i Ris à la Malta ;)

Tillsätt mandelmjölken till riset. Rör om regelbundet. Koka upp, och fortsätt att koka med lock på låg värme, rör om regelbundet, tills riset är mjukt och har konsistensen som tunn gröt, ca. 25 minuter (eller enligt anvisningar på påsen). Gröten blir fastare när den står.

Krydda med salt och svalna.

Gör sedan "grädden":
Blanda cashewnötter med vatten, lecitingranulat och rå honung (eller kokospalmsirap eller björksocker).

Rör ner vaniljpulvret.

Rör ihop "grädden" med det avsvalnade riset.

Hacka mandeln grovt och vänd den hackade mandeln i Ris à la Maltan.

Häll upp Ris à la Maltan i glas och servera med exempelvis en körsbärssås.

PS! Istället för hemmagjord cashew "grädde" kan du ev. använda havregrädde eller soyagrädde ;)