Regnbågs hummus

Hummus i 3 versioner; Vanlig, med rödbetor och sötpotatis
Hummus är utmärkt som ett komplement till grönsaker,
rotfruktsfrites, etc.

Du behöver

Utrustning: Matberedare 

300 g okokta kikärtor eller två konserver med ca. 250 g i var
Ca 1 dl. olivolja
Saft från 1 citron
2 klyftor vitlök
1 msk tahini
1 tsk spiskummin
Ev. lite vatten
Salt og peppar

Rödbets-hummus
3 bakta rödbetor
3 msk kapris
1 msk citronsaft

Sweet potato-hummus
2 bakta sötpotatisar
3/4 rökt paprika
1 knivspets cayenne peppar
1 spsk citronsaft

Gör såhär:

Skölj kikärterna och läggd em i blöt i 8-12 timmar.

Använd evt. tätt på kokande vatten och tillsätt några matskedar citronsaft eller äppelcidervinäger. På så sätt blir kikärterna lättare att smälta. Häll av vattnet och koka kikärterna i färskt vatten. Kikärterna kokas i 40 - 60 minuter. Hacka vitlök och eventuellt chili och blanda den i kikärterna tillsammans med kummin, tahini, olja och citronsaft. Blanda massan i en matberedare eller mixer tills den har en tjock, jämn konsistens. Krydda med salt och peppar.

Rödbets-hummus Använd hälften av din hummus och lägg till två små bakade rödbetor och 3 msk kapris. Baka ev betorna i ugnen som avlånga stänger i 20 min. vid 200 gr. Tillsätt en extra matsked citronsaft.

Sweet potato-hummus Använd hälften av din hummus och tillsätt 2 medelstora ungsbakade sötpotatisar och en tesked rökt paprika, en nypa cayennepeppar och 1 msk citronsaft.

PS! Du kan också köpa kikärter på burk, men vi tycker att de kikärter man kokar själv är mer krispiga och har en fastare konsistens. Dessutom är det mycket billigare och du blir av med konserver.