Raw Sylt på 5 minuter
Världens lättaste sylt. 5 ingredienser och klar på 5 minuter. Det är supersmart att använda chiafrö i sylt eftersom chia ger den där krämiga syltkonsistensen och samtidigt innehåller massor av fiber, antioxidanter, protein, vitaminer, mineraler och omega 3 fettsyror.
2 dl färska bär (hallon, blåbär, körsbär ex.)
3 msk. svarta eller vita chiafrö
2 msk. kokospalmsirap eller honung
1 tsk vaniljpulver
Ev. 1-2 msk ljummet vatten
Kyl i min. 1 timme för att sylten ska uppnå syltkonsistens. Om sylten är lite tunn efter en timme i kylen kan du mala ytterligare några chiafrön i en kvarn och ha i sylten. Om den är för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
Förvara i en sluten behållare i kylen i ca. 3 dagar.
Variation
Du kan också använda frysta bär och avstå från att mixa men bara blanda ingredienserna ordentligt till en grov sylt och sedan kyla. Du kan ev blanda ingredienserna och låta stå på bordet tills bären tinat och du kan känna om konsistensen är ok innan du ställer in i kylen.
Du behöver
VERKTYG ev. foodprocessor (behövs inte om du önskar en grövre konsistens på sylten.)2 dl färska bär (hallon, blåbär, körsbär ex.)
3 msk. svarta eller vita chiafrö
2 msk. kokospalmsirap eller honung
1 tsk vaniljpulver
Ev. 1-2 msk ljummet vatten
Gör såhär
Rensa bären och blanda dem med chiafrön, kokospalmsirap eller honung samt vaniljpulver. Tillsätt ev. 1-2 matskedar vatten.Kyl i min. 1 timme för att sylten ska uppnå syltkonsistens. Om sylten är lite tunn efter en timme i kylen kan du mala ytterligare några chiafrön i en kvarn och ha i sylten. Om den är för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
Förvara i en sluten behållare i kylen i ca. 3 dagar.
Variation
Du kan också använda frysta bär och avstå från att mixa men bara blanda ingredienserna ordentligt till en grov sylt och sedan kyla. Du kan ev blanda ingredienserna och låta stå på bordet tills bären tinat och du kan känna om konsistensen är ok innan du ställer in i kylen.