Glutenfri Rabarberpaj

Rabarber får inte missas när det gäller godsaker på våren/sommaren. Här får du receptet på vår bästa rabarberpaj. Vi gillar att göra små pajer, men du kan också bara göra en stor paj. Receptet här räcker för 1 stor paj eller 4-5 mindre pajer (beroende på formens storlek). Om du använder små pajformar är det en bra idé att använda form med avtagbar botten.

Du behöver

500 g rabarber, sköljda och skurna i 1/2-1 cm bitar
2 msk. björksocker eller kokospalmsocker
4 dadlar
1 tsk rivet citronskal
1/2 vaniljstång delad på mitten
2 ägg
8 mjuka medjoul dadlar
1 dl kokosflingor
3 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 msk. smör eller kokosolja


Gör såhär

Lägg rabarber, björksocker, 4 dadlar, citronskal och en halv vaniljstång i en kastrull och tillsätt vatten så att rabarbern nästan täcks. Låt rabarberna puttra i 5-10 minuter och rör om under tiden. Se till att "mosa" dadlarna väl in i gröten så att de ger efter sig sötman.

Ta bort vaniljstången (och eventuella kärnor från dadlar!) Från rabarbergröten. Smöra pajformarna med lite kokosolja eller smör. Blanda nu de 4 medjodlarna noggrant med smör och ägg. Tillsätt kokosflingor och mandelmjöl och knåda till en mjuk men fast deg. Fyll pajformarna med degen.

Häll rabarbergröten över pajdegen. Baka i ugnen vid 200 grader i 25-30 min.

Fotograf: Cophia Nirrvana