Rabarbergröt

Helt som mormor gjorde den - bara utan socker och mjölk.
Till ca. 4 portioner

Du behöver

6 dl rabarber, skuren i 1 cm stora bitar
1/2 vaniljstång, skuren på mitten ( till rabarberkompotten)                                       1/2 vaniljstång (endast kornen, till kokosgrädden)
6 stora hackade medjouldadlar
1 äpple i tärningar
1 msk. citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3 msk. smör (kan uteslutas eller ersättas med 1 tsk. kokosolja och 1 nypa salt, alternativt veganskt smör om du inte önskar mejerier.)
Vatten
Kokosgrädde: 1 burk kokosmjölk (inte light)                                                             2 tsk. sukrin melis eller honung

Gör såhär

Häll rabarber, vaniljstång, dadlar, äpple, smör, citronsaft och citronskal i en gryta och häll över vatten så att det precis täcker. Låt gröten puttra i 10-15 min. Ta bort vaniljstången innan servering.

KOKOSGRÄDDE
Förvara kokosmjölken i kylen före användning. Undvik att skaka burken med kokosmjölk innan den ska användas. Ta försiktigt bort den feta delen av kokosmjölken med en sked och häll i en skål. Om kokosmjölken är för flytande kan du smälta lite extra kokosolja och tillsätta medan du vispar den kalla kokosmjölken med en visp tills oljan hårdnar lite och "grädden" blir mer fast som vispad grädde. Rör i sukrin (eller honung) och vaniljkorn.

Servera rabarbergröten med en god kokosgrädde.

Fotograf: Cophia Nirrvana