Pesto med brännässla och dill

En supersmarrig pesto med brännässla, citron och dill. Passar på smörgås, till pasta eller tillsammans med lax eller grillad mat.

Brännässlor är en ren vitaminbomb och innehåller massor av järn, vitamin A, C, folsyra och kalcium.

Du behöver

ca 1 liter brännässla ( gärna från unga skott)
1 citron
1-1,5 dl olivolja
40 g pinjekärnor
½ - 1 tsk grov havssalt
1 klyfta vitlök
 ca 1 dl fryst dill (lite mer om du väljer färsk dill)


Gör såhär

Lägg alla ingredienser i en matberedare och pressa i en halv citron, spara den andra halvan citron och 0,5 dl olivolja. Mixa till en massa och smaka av. Tillsätt ev. mer citron och olja. Jag älskar när peston är syrlig så jag använder nästan en hel citron. Peston kan nu användas till bröd, som tillbehör till grillade rotfrukter, i riswrap eller till kallrökt lax.