Nötstek

Hämta vår jul-ebok med julrecept utan gluten, mjölk eller vanligt socker. Klicka här

En vegansk huvudrätt till det varma julbordet.

Du behöver

2 selleristjälkar skurna i bitar
1 purjolök i skivor
2 st. gula lökar, hackade
2 pressade vitlöksklyftor
350 g. champinjoner (eller annan svampmix) i skivor
kokosolja till stekning
2 ½ dl. grönsaksbuljong
550 g. nötmjöl (hasselnötter, cashew, mandlar, valnötter mixade i matberedare)
1 dl. kikärtsmjöl (eller puré av kokta kikärtor eller vita bönor)
2 msk. hackad persilja
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar

“Grädde”:
½ dl cashewnötetr
1 dl vatten

FYLLNING
100 g. äpplen i båtar (utan skal)
100 g. katrinplommon – utan kärna

Så gör du

Börja med att fräsa selleri, purjolök, lök, vitlök och svamp i ca 10 minuter i kokosolja. Tillsätt grönsaksbuljong och koka grönsakerna. Häll i nötmjöl, kikärtsmjöl (eller puré av kokta kikärter eller vita bönor), hackad persilja och torkad timjan. Krydda med salt och peppar. Gör grädden genom att blanda cashewnöt- ter och vatten till “grädde”. Rör ner grädden i nötfärsen. Fyll hälften av färsen i en eldfast form. Lägg fyllningen i mitten och bred resten av nöt- fyllningen över. Grädda nötsteken i 200 grader mitt i ugnen i ca. 45 min.

Fotograf: Cophia Nirrvana