N'ice Cream med bönor

Sund glasspinne med kokosmjölk, nötsmör, bönor och sötad med dadlar. Receptet är utvecklat av Alberte Stengaard.

Du behöver

Glasspinne
1 burk butterbean eller kikärter (sköljda)
130 g medjool dadlar (utan kärna)
1 burk kokosmjölk (fullfet)
100 g mandelsmör
20 g kokosolja eller kakaosmör (smält)
25 g ahornsirap eller kokospalmsirap
1 st vaniljstång (kornen) eller (1 tsk. ren vaniljpulver)
1 nypa salt

Överdrag
150 g choklad
Ev. 1,5 msk kokosolja (el. 15g kakaosmör)

 

Gör såhär

Häll alla ingredienser till glassen i en kraftfull mixer. Mixa i ca. 1 min tills det är helt krämigt. Ta fram dina glassformar och häll massan i formarna. Sätt i pinnar och lägg formarna i frysen och låt dem ligga i ca. 5-6 timmar. Tiden beror på storleken på dina formar.

När dina glasspinnar är helt frusna tar du dem försiktigt ur formen och lägger på bakpapper med en hård yta (t.ex. en skärbräda). Lägg dem i frysen igen medan du förbereder din choklad.

Smält din choklad över ett vattenbad. Du kan lägga till lite kokosolja som gör chokladen lättare att belägga. När chokladen har smält häller du den i ett glas som rymmer en glass.

Ta glasspinnarna ur frysen och doppa dem i choklad. Lägg tillbaka på bakpapper och om önskas kan du strö över någon garnering innan chokladen stelnat.

Ta 2-3 ispinnar åt gången och lämna resten i frysen så att du undviker att de börjar tina.

När chokladen har stelnat kan du servera omedelbart eller förvara dem i en lufttät behållare i frysen.

Låt glasspinnarna tina i 5-15 min. innan du äter dem så blir de perfekt krämiga och läckra.