Marinerad svamp

Oljemarinerad svamp håller sig riktigt bra. Med marinerad svamp i kylen har du alltid ett gott tillbehör till sallader, i mackor och till dina måltider. Samtidigt är de lätta att göra. Många svampar är inte lämpliga att äta utan uppvärmning. Håll dig alltid till svamp du känner och använd gärna champinjon, portobello, Karl Johan eller shiitake i råa rätter.

Till 1 stort glas
Du behöver:

Verktyg: skållade glas el. syltburkar

5 dl svamp t.ex. champinjoner, portobello, Karl Johan eller shiitake
1,5 dl god olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk rosa pepparkorn
0,5 chili
3 kvistar timjan
lite Himalayasalt eller annat gott salt


Så här gör du
Skölj glaset och torka det ordentligt. Rensa svampen och hacka dem grovt. Fyll glaset med svamp och häll oljan över. Krossa vitlöken och toppa med rosa pepparkorn, chili, timjan och salt.

Stäng glaset och skaka ordentligt så att svampen och oljan blandas väl. Håller ca. 14 dagar i kylen.

Receptet är från 42Raw
Fotograf: Kristian Holm