Läcker Daal

Daal är en vacker indisk linsgryta med massor av kärleksfulla kryddor och proteiner. Perfekt för köttfria dagar.

Du behöver:

(ingredienser til 4personer)
Till grytan:

400 gram linser
4 klyftor vitlök
4 cm ingefära
1 msk gurkmeja
2 små finhackade chili
lite salt

Till stekpannan:
2 msk vanligt smör eller ghee
2 schalottenlök, skuren i båtar
1 msk kummin
1 tsk senapsfrön
1 tsk torkad chili
1 handfull nyhackad koriander

Gör såhär

Grytan: Skölj linserna tills vattnet rinner igenom. Häll linser och 2 liter vatten i en stor kastrull och koka i 15 minuter, skumma ytan från ev. smuts under tiden. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, hackad chili och lite salt och låt dalen stå och sjuda i ½ till en hel timme på låg värme. Rör i grytan då och då, och om det verkar bli för tjockt, häll i lite mer vatten. Koka tills linserna är helt genomkokta och har en krämig konsistens.

Stekpannan: Värm 2 msk smör eller ghee i en panna bredvid grytan. Tillsätt lök och kryddor och stek tills allt är gyllene och senapsfrön börjar poppa.

Häll blandningen från pannan i din daal och blanda runt. Krydda med salt, strö över mycket färsk koriander och servera med ris och / eller flatbröd och ev. några stekta grönsaker och en chutney.

Receptet kommer från Den danska boken Go Green