Krämig Hokkaidosoppa
Till 2 personer
Du behöver
½ hokkaido (med skal)
3 st. potatisar (med eller utan skal)
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
4 dl vatten eller grönsaksbuljong (alt. herbamare örtsalt)
1-2 msk kokosmjölk
Saft från ½ -1 citron
2 tsk gul curry
1 cm riven ingefära eller 0,5 tsk torkad ingefära
Salt och peppar
1 msk. kokosolja
ev. 1 msk balsamvinäger
Topping:
2 dl gula kantareller (eller annan svamp)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
Salt och peppar
Gör såhär
Hetta upp oljan och tillsätt hackad lök och vitlök. Stek tills de är genomskinliga – utan att ha tagit färg. Tillsätt 2 tsk gul curry. Skär hokkaido och potatis i mindre bitar och stek dem tillsammans med löken i några minuter.Häll över buljongen (eller vatten og herbamare) och koka tills hokkaidon är mjuk under lock - ca. 20 minuter. När soppan nästan är färdigså fräser du kantareller tillsammans med smör och finhackad vitlök.
Ta kastrullen från värmen och mixa soppan. Tillsätt sedan kokosmjölk.
Sätt tillbaka grytan på värmen och smaksätt soppan med citron, ingefära, salt och peppar.
Serveras toppad med kantareller och ev groddar.
Tillbehör: Eventuellt en bit bröd.
PS! Vill du ha soppan tunnare är det bara att tillsätta lite mer vätska.