Kålchips

En superhälsosam ersättning för chips - och samtidigt ett riktigt enkelt sätt att få mycket mer grönt in hos både barn och vuxna. Gör en stor portion kål klar. Kålen krymper mycket och det brukar försvinna snabbt eftersom det smakar så gott ;). Om du får chips över kan de förvaras i en lufttät behållare vid rumstemperatur i ca. 3 veckor.


Du behöver

Et stor bunt grönkål
1/2-1 tsk. god salt
2 msk. olivolja
1 msk. citronsaft
2 dl cashewnötter (eller samma mängd nötsmör)
1/2 dl vatten (ej om du använder nötsmör)
1 dl B gäst (för smak om önskas)

 

Gudinnetips: Chipsen kan också kryddas med chili, paprika, vitlök eller annat. Bara fantasin sätter gränser.


Gör såhär:

Skölj kålen och låt torka. Riv kålen i mindre bitar och ta bort de stora stjälkarna i mitten. Blanda kålem med salt, olivolja och citronsaft i en stor skål. Knåda kålen ordentligt tills den blir "al dente" Se till att hälla bort överflödig vätska.

Mixa cashewnötter med vatten och b-jäst (eller andra kryddor) tills du har en fin gräddig konsistensen som påminner om mjukost. Om du använder et färdigt nötsmör, rör du bara ihop smöret med b-jästen. Vänd kålbitarna i blandningen och se till att kålen är täckt av nötsmöret.

Lägg kålen i en dehydrator (torkugn) och torka i ca. 2-3 timmar vid ca. 40 grader. Om du inte har en dehydrator kan du baka kålchipsen i ugnen på lägsta värme. Låt ugnsluckan stå på glänt.

Grönkål (Brassica oleacea acephala) är full av fiber och är en utmärkt källa till vitamin A och C, järn och kalcium. Faktum är att 100 gram grönkål täcker så mycket som 20 procent av ditt dagliga behov av kalk. Grönkål har nästan dubbelt så mycket kalcium som komjölk, och det absorberas nästan dubbelt så effektivt. Genom att äta endast 160 gram grönkål om dagen får du samma mängd kalcium som om du drack en halv liter mjölk. Grönkål innehåller 27% protein (4,7 g. Per 100 g)

Receptet är från 42Raw

Fotograf: Kristian Holm