Glutenfria julbröd

Läckra, mjuka, glutenfria bröd med julkryddor.


Cirka. 16 st.
Du behöver:
15 g loppfröskal
½ liter vatten
juice från 1 apelsin
skal från ½ apelsin
150 g fikon
75 g hasselnötter
350 g rismjöl
50 g glutenfri havregryn
50 g kokosmjöl
1 tsk. salt-
2 droppar Stevia Sweet eller annan sötning
1 tsk. bikarbonat
1½ tsk. kanel + lite att strö över bullarna
½ tesked kryddnejlika
½ tesked kardemumma
½ tesked vaniljpulver
olivolja att pensla dem med

Gör såhär
Riv apelsinskalet fint och pressa ur apelsinjuicen. Rör ihop vattnet med apelsinjuice och loppfröskal. Låt stå i minst 10 minuter. Hacka under tiden nötterna och fikonen grovt och väg upp alla torra ingredienser. Blanda alla ingredienser noggrant och använd slutligen fingrarna för att "knåda" degen.

För luftigare bröd kan du knåda degen i maskin i ca 10-15 minuter. Blöt händerna och forma degen till bollar.

Pensla bullarna med olivolja och strö över lite kanel. Grädda i 200 grader i 30 – 35 minuter. Ugnen ska vara varm när bullarna sätts in.