Gudinne choklad

Hämta vår jul-ebok med julrecept utan gluten, mjölk eller vanligt socker. Klicka här

Kakao är gudinnornas föda. Här kan du göra din egen choklad med rena råvaror. Fyllda med superfoods, kryddor, nötter etc.

Det behöver du

150 g. kakaomassa eller 200 g. Cermonial cacao
100 g kakaosmör
6 msk. kokospalmsirap (använd 8-10, om det är barn eller vuxna som inte är van att äta mörk choklad)
2 tsk vaniljpulver
Ev. 2 msk kryddmix eller andra favoritkryddor, ex kanel, kardemumma etc.
Ev. 1 chokladform

Så gör du

Utan termometer: Har du en chokladtermometer, se nästa avsnitt, läs annars vidare här. Du kan enkelt göra chokladen även om du inte har en chokladtermometer. Tempereringen gör bara chokladen mer krispig och ser till att den inte smälter så lätt efteråt. Smält kakaomassa och kakaosmör över vattenbad och rör ner kokospalmsirap och vaniljpulver Tillsätt ev. kryddor som ingefära, kanel eller nötter, gojibär etc.

 

Med termometer: För dig som har en chokladtermometer Tempera chokladen genom att först värma kakaomassa och kakaosmör till 42 grader i en skål över vattenbad. Se till att det inte kommer vatten i chokladen så att den separerar. Kyl ner chokladen till 29 grader över kallt vattenbad och värm igen till ca. 33 grader. rör ner kokospalmsirap och vaniljpulver. Tillsätt ev. krydda som ingefära, kanel etc.

 

Gäller båda: Kom ihåg att smaka av under tiden, så är du säker på att smaken/sötman blir som önskad. Häll sedan chokladmassan i en form med bakplåtspapper i botten. Tjocklek 1/2 - 1 cm. eller häll massan i en fin chokladform. Dekorera sedan med t.ex. hackad mandel eller hasselnötter, mullbär, kakaonibs,  frystorkade hallon, tranbär, kokos mm ovanpå chokladen och låt stelna i 1- 2 timmar. Bryt sedan chokladen i bitar och servera.