Falafel våfflor

Falafel och våffla kan lätt gå hand i hand.

Till 8 våfflor (till 4 personer)

Recept och bild: Johanne Mosgaard, Englerod

Du behöver

240 gram kokta kikärter (ca i burk)
2 klyftor vitlök
1 lilten lök
1 näve färsk eller 1 msk torkad persilja
1 tsk. mald koriander
1 tsk. kummin
1/2 tsk. gurkmeja (kan uteslutas)
1 tsk. havssalt
1 tsk. bakpulver
2 dl vatten
2 msk. olivolja
1/2 citron
ca. 150 gram kikärtsmjöl (eller vetemjöl)

Gör såhär:

Kikärter tappas av vatten och hälls i en skål. Skala vitlök och lök, hacka dem grovt och lägg i skålen. Tillsätt kryddor, bakpulver, vatten, olja och citronsaft - mixa allt väl i skålen med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt mjöl lite åt gången - degen blir ganska tjock, men lite tunnare än en vanlig falafeldeig.

Smörj formen med lite kokosolja (eller olivolja) och fyll hälften av degen i våffelformen och grädda i ugnen vid 200 grader i ca. 20 min. Om du använder ett belgisk-våffeljärn istället, värm upp våffeljärnet och häll en stor matsked falafeldeg i var järn .

Var försiktig så att du inte använder för mycket deg eftersom det kan rinna ut på sidorna om du använder för mycket (från egen erfarenhet). Stäng våffeljärnet och låt våfflorna baka tills lampan tänds grönt igen - de ska stekas i ca. fem minuter. Det är viktigt att du inte öppnar våffeljärnet för tidigt.

Servera dina falafel våfflor med massor av grönsaker. Kanske en läcker mogen avokado, färsk tomat och lite hummus, eller använd dem som alternativ till bröd och gör en god smörgås som visas på bilden.