Facon

Wannabe bacon! Facon är en rå växtbaserad version av bacon. Den är krispig, frasig, salt och fet. Samtidigt har den en karakteristisk smak av rök. Använd den till äggröra, patéer eller ovanpå sallad som en läcker och knaprig topping. Utsökt till t ex portobellopaté.

ca. 15 skivor
Du behöver
Verktyg dehydrator, mandolinjärn
1 stor aubergine
5 matskedar olivolja
1 tsk paprika
1 msk vit miso
1 tsk tamari eller coco aminos
1 tsk rökt salt
4 matskedar vatten                                                                                           Näringsjäst till smak

Så här gör du
Skär auberginen i tunna skivor (ca 3 mm) på längden med ett mandolinjärn. Med lite finkänsla kan du även använda en vass kniv. Rör ihop en marinad av olivolja paprika, miso, tamari, rökt salt och vatten. Låt aubergineskivorna dra i 1 timme i marinaden. Krydda med b-jästflingor och salt.

Lägg skivorna i ett enda lager i dehydratorn och låt dem torka i 6-8 timmar vid 42 gr, tills de är helt krispiga. Facon kan även torka på bakplåtar i ugnen vid lägsta temperatur och med ugnsluckan fastklämd. Facon kan förvaras i en lufttät behållare i flera månader. Den långa hållbarheten kräver att aubergineskivorna är helt torra.

Receptet är från 42Raw
Fotograf: Kristian Holm