Äppelglögg med vanilj

Hämta hela vår jul- ebok gratis här

När du först har druckit denna äppelglögg går du kanske aldrig tillbaka till vanlig glögg igen ;-) Denna smakar gudomligt och är full av läckra och värmande julkryddor och kan göras alkoholfri.

Jag älskar att göra glöggen med en vaniljstång. Det smakar så gott och sprider samtidigt en skön doft i hela köket.

Du behöver

ca 1,5 liter god äppeljuice
2-3 eko apelsiner i skivor
1/2-1 eko citron i skivor
½ – 1 eko citron i skivor
6 bitar hel kanel
5-10 kardemummafrö som ska tryckas lite så att de små fröna kommer ut ur skalet
1/2 tsk. hel nejlika
Ev. en vaniljstång
Ev. 0.5 tsk ingefära
4 msk. kokossocker eller 4 msk. kokosnektar

Tips: var gärna kreativ med kryddorna du använder. Stjärnanis, färsk ingefära och en vaniljstång smakar gudomligt i glöggen. Låt ev. ett par dadlar koka med för extra sötma.

Så gör du

Det hela blandas ihop i en stor gryta och kokas upp. Låt sjuda försiktigt i ca 15 minuter (gärna lite längre). Nu borde den få stå och dra sig i cirka 24 timmar... om du inte kan vänta så länge kan du också dricka den med en gång eller efter några timmar. Skala ev. mandlar och blötlägg russin i rom (om du gillar det).

Efter 24 timer sies ekstrakten og du kan nu lave glögg af:

Efter 24 timmar är extraktet klart för att silas och till att göra glögg av: Lika delar glöggextrakt och äppeljuice (smaka av) värms försiktigt upp i en panna, extraktet är inte särskilt sött, så här bör du tillsätta lite kokossocker.

Glögg ska ju gärna vara ganska söt.

Kom 1 msk. hackad mandel och ev blöt- lagda russin i vackra glas och häll upp glöggen i glasen när den är varm. Servera med en lång sked så mandel och russin kan fiskas upp ur glöggen.

Alternativt: Du kan ev. ha lite vitvin i glöggextraktet i stället för äppeljuice. Tilsätt även lite vit rom till sist om du gillar det.