De 3 bästa skydden mot Blue Light!

Du känner förmodligen till UVA- och UVB-strålar men visste du att det även finns Blue Light strålar ?

Nu ska du få veta mer om Blue Light eller HEV (High Energy Visible Light) som det också kallas och hur du kan skydda dig mot dessa strålar som påskyndar hudens åldrande.

När vi pratar om ljus så gör vi skillnad mellan osynliga och synliga strålar där UVA och UVB- strålar är som du kanske hört osynliga. Dessa strålar påverkar vår hud negativt och därför har vi lärt oss att vi bör skydda oss med solkräm eller hålla oss inne under solstarka timmar. Till skillnad från osynliga strålar så är HEV-strålar synliga och en av anledningarna till att vi ser himlen som blå en molnfri dag.

Skillnaden mellan UVA/UVB och HEV är att skadan från de blåa strålarna inte upphör när solen gått ner. Anledningen till det är att vi exponeras för HEV strålar från vår datorn, telefon och tv.

 

Läs mer om skillnaden mellan UVA, UVB och Blue Light här.

 

Ljusets våglängd (nm =nanometer) är avgörande

Spektrumet av synligt ljus har våglängder från 390 nm till 700 nm. UVB ligger någonstans mellan 280nm till 320 nm. UVA orsakar djupare hudskador och har våglängder mellan 320nm till 400nm. HEV strålar från sol och skärm varierar mellan 380 nm -450 nm, beroende på vilken studie man läser.

Med detta som bakgrund så vet vi att HEV strålar inte kommer långt efter UVA och UVB strålar när det kommer till påverkan på huden.

 

3 sätt att skydda din hud mot Blue Light, UVA och UVB

Det är inte bara viktigt att skydda huden mot UVA och UVB men även mot Blue Light strålar. Inte minst eftersom de flesta av oss spenderar en stor del av sin tid framför dator eller telefon. Nedan kommer det viktigaste råden till hur du bäst skyddar din hud mot skadliga strålar.

 

1. Antioxidanter

Antioxidanter skyddar huden mot fria radikaler som produceras när huden utsätts för skador från yttre miljö. Genom att dels få antioxidanter genom kosten och att använda antioxidantrik hudvård så minskar du nedbrytning av huden och håller åldring på avstånd.

Alla färgglada frukter och bär samt bladgrönsaker och grönsaker generellt innehåller rikligt med antioxidanter som motverkar fria radikaler.

Du ska samtidigt kika efter hudvård som innehåller antioxidantrika ingredienser samt A och E vitamin.

 

2. Solskydd

Välj ett solkskydd i ansiktet året runt som skyddar mot både UVA, UVB samt Blue Light. Solskydden från Karmameju är mineralbaserade filter som är baserade på naturliga ingredienser fullspäckade med näring och Hyaluronsyra. Hela serien är vegansk och ekologisk.

 

3. Kollagen, C vitamin

Kollagen är den primära byggstenen i hud, senor, ben, hår, naglar etc. Solens strålar samt Blue Ligth nedbryter hudens kollagen vilket påskyndar åldrande av huden. Ett kosttillskott av kollagen samt C vitamin minskar fina fina linjer och håller huden elastisk och håret starkt. C vitamin är ju samtidigt en stark antioxidant som skyddar huden mot fria radikaler.

 

Ps. Kom även ihåg att skydda dina ögon mot Blue Light med såkallade Blue Light blocking glasses. Särskilt på sen eftermiddag/kväll om du sitter framför dator eller telefon.