Rätt näring och vård ger friska & vita tänder naturligt

Dina tänder har behov för dessa viktiga näringsämnen

Bearbetad mat ger bearbetade tänder! Munnen är en del av kroppen och dess hälsa och vitalitet är direkt relaterad till den näring vi får i oss. Se här vilka näringsämnen dina tänder behöver.

Så ger du tänderna näring

Vi tar hand om våra tänder utifrån med hjälp av tandborste, munskölj och tandtråd, men vi närar våra tänder inifrån genom maten vi äter och vattnet vi dricker.

Nedbrytning av tandemaljen handlar inte så mycket om maten som kommer i kontakt med tänderna, utan mer om näringen som sugs in i tänderna. Tandens sönderfall sker både inifrån och utifrån i tanden. Yttre faktorer kan vara maten, Ph i munnen, tandköttets styrka, slitage och bakterier.

Tänderna lever och det mesta de består av kan regenereras igen, varför de inre faktorerna är så viktiga. Korrekt mat, hormonbalans, mineraler och vätska är nyckeln till god tandhälsa. När tänderna är friska fungerar de som träd som suger näring från rötterna. Blodet och matsmältningssystemet är jorden. Närande vätskor från pulpan rör sig genom dentinet och ut till emaljen.

Stress, bearbetad mat och otillräcklig näring kommer att stoppa detta viktiga flöde genom tanden och bakterier och syra från munnen dras in i tanden.

Tänderna är fulla av små porer som har blodtillförsel som rengör dem inifrån och ut. Tandborstning tar bort plack och håller tandköttet friskt, men tanden rengörs också från insidan. Förutom matsmältningsprocessen och upptagandet av vitaminer och mineraler producerar hypotalamus (i hjärnan) också ett hormon som stimulerar öronspottkörteln, som i sin tur reglerar och balanserar vätskan som flyter från pulpan genom dentin och emalj och vidare in i munnen. En perfekt balanserad process.

Raffinerat socker, bearbetade livsmedel, tillsatser, konserveringsmedel, stress (höga kortisolnivåer), kvicksilver och fluor, förändrar detta viktiga rengöringsflödet genom tänderna och resulterar i sämre tänder.

Studier har visat att en diet rik på vitamin D, fosfor, kiseldioxid och magnesium utgör en solid grund för sekundärt dentin. Idag är det också känt att vitamin D3 och vitamin K2 är fullständiga synergister och är viktigare för benbildning än kalcium.

Rätt näring och vård ger friska och vitare tänder

Tändernas vithet beror inte endast på hur rena tänderna är men också på tändernas ursprungsfärg. Vissa har vitare tänder i grunden men gula tänder beror ofta på missfärgningar som går att, på ett naturligt sätt bleka till en ljusare nyans. Detta kan göras med tandkräm som innehåller aktivt kol som försiktigt polerar tänderna och ger tänderna en vitare nyans på bara några användningar.

Bakterieväxt i munnen kan förebyggas genom att använda tungskrapa var morgon och kväll innan du borstar tänderna. Eller att regelbundet använda Oil Pulling som förfriskar munnen och hämmar bakterieväxt och svamp.

Se alla våra naturliga och ekologiska tandvårdsprodukter här!