En guide till Self Care för gröna gudinnor

Self Care eller självomhändertagande är så otroligt viktigt för vårt generella mående men varför är det så och vad händer i kroppen när du gör sådant som skapar välbehag och hälsa?

Här kommer mina bästa tips til Self Care rutiner för dig som vill njuta men inte gå på kompromiss med kvalitet och hållbarhet.

Forskning visar tydligt att självomhändertagande aktiviteter minskar stress, ångest samtidigt som det ökar konsentration, glädje och energi. Med självomhändertagande menas allt det du gör för att hålla dig själv hälsosam. Fysiskt, mentalt och spirituellt.

Endorfiner, oxytocin, dopamin och serotonin är några av de signalsubstanser som frisätts under självomhändertagande som gör att vi känner oss uppflyfta och vid bättre mod.

Du har säkert hört om att träning främjar produktionen av endorfiner och det är anledningen till att träning lyfter vårt humör och ger oss mer energi.

Stress och stresshormonet kortisol är det som kan tömma vårt "lager" på "må bra signaler" och i en vardag med många deadlines och stress så är det alltså extra viktigt att ta hand om sig själv .

Även om träning kan ha en upplyftande effekt så är lugnare aktiviteter och livsstilsval minst lika viktiga för vårt mående.

 

 

Här kommer mina bästa Self Care tips till gröna gudinnor:

#1 En promenad i naturen

Det är inget nytt att vistelse i naturen är viktigt för vår mentala hälsa. Solljus är viktigt för produktionen av dopamin och serotonin. Ta en promenad i en mysig miljö, andas frisk luft och njut solnedgången. Plocka gärna skräp du hittar på vägen. Det kan ge en mental tillfredsställelse att "städa upp" i miljön omkring en.

#2 Torrborstning och massage

All beröring som man njuter av ökar frisättningen av oxytocin i kroppen. Som en bonus stimulerar torrborstning lymfflödet, främjar hudens avgiftning och exfolierar huden så att du blir silkeslen.

Använder du dessutom en torrborste med joner så neutraliserar du positiva joner på huden vilket kan ge dig ett effektivt energilyft. De negativa jonerna är superviktiga för vår hälsa och det är den stora mängden negativa joner som uppstår av naturlig friktion mellan vatten och luft som gör att du kan känna dig upplyft efter en strandpromenad eller när du står vid sidan av ett vattenfall.

Gör torrborsning till en daglig hudvårdsrutin och avsluta med en kroppsolja som doftar härligt och som stimulerar dina sinnen. Dofter har nämligen också visat sig att kunna ha positiva effekter på vår sinnesstämning. 

Läs mer om varför negativa joner är geniala i detta blogginlägg

#3 Skapa en trivsam miljö i kroppen

Gör något bra för din kropp. Ta en vecka helt utan socker och vita snabba kolhydrater och ha fullt fokus på att ge din kropp den näring som den förtjänar. Tänk på att få ordentligt med protein, grönsaker, frukt, bär, fett och sunda kolhydrater. Varför inte köra en "utrensningskur" och starta dagen med en grön juice och Chlorella?

Få inspiration till juice i vår gratis Ebok

#4 Flytta fokus från målet och fokusera på nuet

Visst är det viktigt att ha ett tydligt mål. Men våra mål ligger i framtiden och livet är det som sker NU. 10% av vårt fokus bör ligga i målet och resterande 90% i det vi gör för stunden. När vi lyckas att flytta fokus från målet till nuet så kommer vi att uppleva mer nåarvaro och lugn i sinnet.

Vare sig det är att lyssna till musik, meditera eller ägna sig åt något kreativt så är det samma tillstånd vi eftersträvar. Alla aktiviteter där du får tillfälle att befinna dig i nuet aktiverar det parasympatiska nervsystemet som motverkar stress. Starta och avsluta dagen med att flytta fokus från dina tankar och in i din kropp. Känn livsenergin och fokusera på din andning. 

 #5 Få ordentligt med sömn

Sömnen är kanske den viktigaste Self Care rutinen för gudinnor. Det är under sömnen som hela kroppen och vårt psyke regenereras. Skapa en god kvällsritual som ökar potentialen till en god natts sömn. Torrborstning, ett varmt bad, en godnatt shake med tryptofan eller kanske ett tillskott av magnesium.

Eftersom sömnen är så otroligt viktig för oss så har vi skapat en helt egen sömnkategori på hemsidan med våra egna favoritprodukter till en god natts sömn. Där hittar du Save My Face kudden och våra lyxiga ögonmasker med lavendel.