Din guide till sundare sött

Sundare sött, finns det?

Är frukt bättre än socker? Vad är egentligen den mest hälsosamma sötningen?

Frågorna är många och meningarna lika så. Livsmedelsproducenter har länge jagat efter det perfekta sötningsmedlet. Men det finns faktiskt inte direkt något hälsosamt sött. Faktum är att ditt blodsocker stiger bara av att du tänker på sötsaker. Sött är sött. Men det finns faktiskt rätt bra alternativ till vitt socker och traditionella söta saker. Nu ska du få lära känna dem.

Detta är et utdrag ur boken Nice Cream-super sunda glassar.

Kokospalmsocker

Kokospalmsocker (eller palmsocker eller kokosnötsocker) har en härliigt kryddig karamelsmak, nästan som brunt socker. Den består av försiktigt förångad nektar från palmblommor, och påverkar blodsockret mycket mindre än socker, eftersom det har ett relativt lågt glykemiskt index (cirka 35). Palmsocker är även rikt på näringsämnen då det innehåller en hel del kalium, zink, järn, B1, B2, B3 och B6. Palmsocker ( och kokospalmsirap) används som vanligt socker - även i Nice Cream, desserter och kakor.

 

Stevia

Växten stevia rebaudiana bertoni innehåller ett naturligt sötningsmedel som sötar upp till 450 gånger så mycket som socker. Den gröna steviaen är den mest naturliga och den smakar lite som lakrits. Vit stevia är egentligen bara grön Stevia, där den gröna klorofyllen har tagits bort så att den får en mer neutral smak. Steviolglykosid, även kallad E-960, extraheras från stevia rebaudiana bertoni. Stevia fungerar nästan som vanligt socker och stimulerar mättnadscentra i hjärnan, vilket får kroppen att känna att den har uppfyllt sitt sockerbehov. Stevia kan användas i te, choklad, kakor etc. Stevia sötar otroligt mycket, så ofta ger bara 1-2 droppar önskad sötningseffekt.

Rå honung

Rå honung innehåller fantastiska näringsämnen och enzymer och har en antibiotisk effekt. Du känner igen rå honung genom att den bildar många små kristaller som vid första anblicken kan se ut som snö eller fast skum. Just dessa kristaller är ett tecken på att honungen är ouppvärmd och har sin enzymaktivitet i behåll - och alla näringsämnen med såklart. Du hittar rå eller ouppvärmd honung i hälsokostaffärer. Rå honung kan användas där du annars skulle äta vanlig honung men förlorar sina enzymer och sitt näringsvärde om den värms upp över 40 grader.

Dadlar och torkad frukt

Dadlar och torkad frukt ger också en intensiv söt smak och samtidigt en god känsla av mättnad och näring. Blöt dadlar eller aprikoser i vatten och använd vattnet som sockervatten. Du kan också mixa dadlar med vattnet de har legat i blöt i, så du får en fantastisk dadelsirap.

Mullbär

Mullbär är söta och krispiga och smakar av karamell. Varje bär är rikt på antioxidanter och packat med näringsämnen, särskilt järn, kalcium, fiber och vitamin C och K. Mullbär är naturens egna små karameller och smakar supergott tillsammans med kakaonibs.

Lucuma

Lucuma är en frukt från Sydamerika som smakar av lönnsirap, karamell och malt. Lucuma är en bra källa till kostfiber, vitaminer och mineraler. Den innehåller mycket beta-karoten, riboflavin (B2), niacin (B3) och järn - och den smakar gott. Det sötar inte supermycket men ger en lätt sötma och rund smak till dina desserter, glass och choklad. Köpt i hälsokostaffärer.

Yaconsirap

Yaconsirap extraheras från yaconroten som växer i Anderna. De flesta växter lagrar sina kolhydrater som stärkelse, men yaconroten lagrar kolhydrater som FOS (fructooligosa saccharides), som inte kan absorberas av kroppen. Därför har den en GI som är så låg som 3. Den finns också i pulverform och har en underbar karamelliknande smak. Yaconsirap används i hemmagjord choklad samt kakor och där du annars använder vanligt socker.

Agavesirap

Agavesirap extraheras från agave-kaktusen, som också används för att göra tequila. Agavesirap påverkar blodsockret mindre än socker, eftersom det har ett relativt lågt glykemiskt index (ungefär 34). Agave har länge hyllats som ett alternativt sötningsmedel men det verkar nu som att agave inte är lika fantastisk som alla trodde. Detta beror på att:

  1. Agave består av upp till 90% fruktos och det har nyligen upptäckts att höga koncentrationer av fruktos kan skada kroppen och bidra till förhöjda kolesterolnivåer.
  2. Agavesirap är ofta kraftigt värmebehandlad och bearbetad och förlorar därmed alla näringsämnen och kan långt ifrån kallas naturlig. Även "rå" agavesirap behandlas med enzymer och raffineras därmed på ett sätt som inte skulle ske naturligt. Jag rekommenderar därför att du använder agavesirap sparsamt - och andra sötningsmedel framför Agave där det är möjligt.

Sockeralkoholer

Sockeralkoholer, som xylitol och erytritol, marknadsförs som hälsosamma och naturliga under av hälsokostindustrin, men de är inte särskilt naturliga. Det betyder inte att de är ohälsosamma. De kan ibland användas för att ersätta socker, men gärna med måtta.

Björksocker (xylitol)

Björksocker är en enkel sockeralkohol som heter xylitol. Xylitol har nästan ingen effekt på blodsockret och har visat sig motverka karies. Björksocker har en GI på 7 och marknadsförs som en naturprodukt extraherad från björkträd. Detta är en sanning med modifikation, eftersom xylitol är en restprodukt från pappersindustrin. Björksocker är i smak och konsistens mycket likt vanligt socker och kan användas som ersättning.

Erythritol (sukrin)

Erytritol är också en sockeralkohol. Sockeralkoholer påverkar inte blodsockret särskilt mycket eftersom de inte absorberas helt i kroppen. Ett stort intag av sockeralkohol kan därför orsaka uppblåsthet och diarré.

 

För magisk inspiration till sund glass. Se: Nice Cream-super sunda glassar.