Detta bör du veta om UVA, UVB & BLUE LIGHT!

Yeeeees! Äntligen är solen på ingång - jag älskar sol! Och det finns ingen anledning till att vara rädd för solen- det är ju källan till liv, precis som syre och vatten. ☀

Men jag tycker ändå att det är en bra idé att vara försiktig- särskilt om du vill ta hand om din hud och undvika förbränning och för tidigt åldrande av huden.


Du har kanske redan börjat att bli lite röd på den vinterbleka huden? Det ska inte så mycket sol till på våren för att huden ska brännas, då huden ännu inte producerat det pigment som skyddar.

Det är olika strålar som orsakar bränna och åldrande i huden. Här får du en snabbkurs i UVA, UVB och 'blue light'. Det finns också UVC-strålar, men de tränger (tack och lov) inte in i ozonskiktet, som det av samma anledning finns bra skäl att ta hand om.

1) UVA-strålar = de som åldrar huden

UVA-strålar utsätts vi för året runt - även när det är molnigt. Därför rekommenderar vi solkräm i ansiktet året runt. UVA-strålar utgör majoriteten av de ultravioletta strålarna som träffar jordytan. De passerar genom moln, glas och det översta lagret av huden.

UVA är de strålar som åldrar huden. Kom ihåg: UVA - för aging.

UVA kann inte märkas, men kan tränga djupt in i huden. UVA-strålar orsakar inte solbränna, men de är fortfarande skadliga för huden. Eftersom de främst producerar fria radikaler kan de förändra cellerna i det långa loppet och orsaka förändringar i elastin- och kollagenfibrernas riktning, vilket gör att huden tappar elasticitet och blir hängig. UVA kan också orsaka solallergi och pigmentförändringar.
 

2) UVB-strålar = det som 'bränner' huden 

UVB-strålar utgör en mindre andel av strålarna som träffar jorden. De förhindras av moln och glas men kan tränga igenom överhuden.

UVA är de strålar som 'bränner' huden. Kom ihåg: UVB - för burning. Men de kan också orsaka brännskador, allergiska reaktioner. osv. Så det är viktigt att skydda huden från UVB-strålarna.

UVB tränger igenom de övre skikten i huden och skadar i princip DNA i hudcellen. Därför producerar huden brunt pigment, melanin, som ett försök att skydda sig från strålarna.

Om mängden UVB-strålar är för stor utan att du skyddar din hud kan din hud bli skållad och röd, vilket är ett slags "larm" från hudcellerna. När huden har bränts kommer den att försöka reparera skadan.

3) Blue light (HEV) = strålar från skärm och solen
 

Studier visar att 'Blue Light' från skärmar (dator, tv, telefon etc.) och från solen påverkar vår hud och främjar åldrandet av huden. Därför är det en bra idé att skydda huden från blått ljus på exakt samma sätt som vi har skyddat huden mot UVA och UVB i årtionden.

Den dagliga och långvariga användningen av smartphones och datorskärmar gör att vi idag är mycket mer utsatta för blått ljus än vad vi var från solen tidigare.
Blue Light är inte lika aggressivt som UV-strålarna, men i gengäld tränger de djupare in i huden. Vissa forskare tror att det blå ljuset skadar minst lika mycket som fria radikaler.

Vi är mer utsatta för "blått ljus" ute i solen än inne när vi sitter framför våra skärmar. Å andra sidan sitter de flesta av oss framför en skärm i många timmar varje dag.

Välj en solkräm som skyddar mot Blue Light!

Därför rekommenderar jag att du skyddar din hud från, inte bara UVA och UVB men även från "Blue Light".

Det är tyvärr inte alla solkrämer som gör det och det är också anledningen till att vi har valt ut Karmamejus SOL serie till GreenGoddess. Denna inehåller nämligen starka antioxidanter från växter och vitaminer som effektivt skyddar huden mot Blue Light.

Jag har använt BB cream som skyddar mot Blue Light i ansiktet i flera år nu och året runt. Just eftersom jag arbetar mycket framför datorn.

Karmamejus solkrämer och BB creams är närande hudvård och UVA, UVB och Blue Light skydd i ett.