Dessa hälsofördelar har nypon

Nypon är din nya superfood!

Om du undrar varför nypon sägs vara så nyttigt och hur du kan använda nypon för att dra nytta av dess hälsofördelar så har du hittat rätt! Låt oss se på vad dessa små C vitaminbomber innehåller som gör dem till nordens superfood.

Nu i slutet på sommaren så är rosenbuskarna täckta med färgsprakande nypon. Bara synen av de varmröda bären tar oss lätt tillbaka till minnen av varm nyponsoppa och vaniljglass som sakta får småalta över den söta soppan.

Men nypon är inte endast god som soppa utan kan användas som rå superfood i pulver, smoothies, pesto och marmelad. Det är nyponets höga innehåll av bland annat C vitamin, beta caroten och lycopen som gör att frukten har så många hälsofördelar. Det kan vara en fördel att äta nyponen råa framför att välja processade nyponprodukter då uppvärmning kan minska innehållet av C vitamin markant.

För det är nyponets höga innehåll av antioxidanter och särksilt C vitamin som gör dem nyttiga. C vitamin är viktig för inte minst ett välfungerande immunförsvar men också för normal kollagenbildning, hud och tänder. Det sägs att et nypon per dag kan tillgodose vårt dagsbehov av C vitmain.

Den kraftiga färgen i nypon kommer från karotenoider (pigmentämnen) som kallas lykopen och beta karoten. Dessa är viktiga för huden men också för ögonens hälsa.

Mitt bästa råd är att plocka nyponen när de inte är allt för mörka, då de lätt mosas mellan fingrarna. Rensa dem från stjälkdelar och skölj dem under vatten. Vissa väljer att ta bort fröna ur nyponen innan de används i mat men i en smoothie brukar fröna knappast märkas eftersom de mixas så fint tillsammans med de andra ingredienserna. Nypon går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.

Hitta receptet på vår smarriga nyponsmoothie här !