Därför bör du äta mer choklad

Kakaobönor - en magisk superfood

Det finns många bra skäl till att äta choklad. Och om du bara känner oss lite, så vet du också att vi tycker om kakao i alla dess former, som dryck, som mousse, som topping eller i en saftig chokladkaka.

Beställ vår populära ceremoniella kakao här

Det finns många bra skäl till att äta choklad

Här hittar du vetenskaplig fakta som visar varför du borde äta mer choklad. Och det är anledningen till att choklad tar så stor plats i vårt sortiment. Choklad är ett HormonLäkande-livsmedel (det vill säga livsmedel som har en direkt effekt på din hormonbalans). Choklad gör dig glad! Många kvinnor håller förmodligen med om detta - och forskningen backar upp om vårt behov för choklad! Men kakaon bör helst vara rå, eftersom kakao som rå innehåller mest näring och de speciella alkaloiderna som ger kakao dess faktastiska effekt. Cacao theobroma, det botaniska namnet på kakao - betyder faktiskt gudarnas föda. Kanske hade det varit smartare att kalla det "gudinnornas föda" ;)

#1 Antioxidantbomb mot hjärt-kärlsjukdomar

De flesta av oss är medvetna om att spenat, broccoli och apelsiner är sunda frukter/grönsaker. Det är dem delvis för att dessa livsmedel innehåller en grupp antioxidanter som kallas flavonoider, vilket hjälper till att neutralisera kroppens fria radikaler och därmed skydda våra celler. Styrkan hos antioxidanter mäts i ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Rå och obearbetad kakao har det högsta antioxidantvärdet av alla naturliga livsmedel i världen! ORAC-poängen per 100 gram obearbetad rå kakao är 28 000, jämfört med 18 500 för acaibär, 1540 för jordgubbar och endast 1260 för rå spenat. ORAC-poängen för en klassiskt tillverkad mörk choklad är 13 120. Nya vetenskapliga studier har visat en koppling mellan kakao och kardiovaskulär hälsa med minskad risk för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt. Färska kakaobönor är oerhört rika på den typ av bioflavonoid som kallas flavonoler, de kraftfulla antioxidanter som hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt blodflöde och blodtryck. De hjärtfrämjande flavonolerna i kakao (epikatecin, cathecin och epigallocatechin) förhindrar blodfetter från att oxidera och täppa till artärerna. Samtidigt ökar mängden High Density Lipoprotein, som kallas "det goda kolesterolet" eller HDL när vi äter kakao. Kakao har även ett högt innehåll av magnesium, vilket är viktigt för hjärtmuskeln. Antioxidanter i kakao absorberas lätt och är mer stabila och hållbara än antioxidanter i många andra livsmedel.

#2 Kakao som lyckopiller?

Kakao innehåller aminosyran tryptofan, vilken är nödvändigt för bildandet av neurotransmittorn serotonin, som främjar känslan av lycka och motverkar depression. Kakao innehåller också neurotransmittorn dopamin, som också ger en känsla av lycka och är en del av hjärnans "belöningssystem".

En annan produkt som innehåller stora mängder tryptofan är pumpafröprotein

Alkaloiden 2-fenyletylamin (PEA) i kakao hjälper till att främja mental vakenhet och koncentrationsförmåga. Det är känt att PEA i kakaobönor ökar neurotransmittorernas aktivitet i vissa delar av hjärnan som styr din förmåga att kunna fokusera och hålla uppmärksamheten. Förhöjda PEA-nivåer förekommer naturligt när vi fascineras av en film eller en bra bok, eller är helt uppslukade av ett projekt eller en uppgift. PEA finns i högre nivåer i hjärnan hos glada människor. Kakao innehåller upp till 2,2 procent PEA.

Anandamid (eller n-arakidonoyletanolamin) är en neurotransmittor, en cannabinoid, som finns naturligt i människans hjärna. Anandamid är känt som "The Bliss Chemical" eftersom det frigörs naturligt när vi mår bra. Anandamid är kroppens egen cannabis, vars mål är cannabisreceptorn. Kakao innehåller ämnen som liknar anandamid (N-linoleyletanolamin och N-oleoyletanolamin) och som binder till hjärnans receptorer, vilket förhindrar nedbrytning av anandamid och bibehåller en hög nivå av "The Bliss Chemical" i hjärnan. Kakao innehåller också MAO-hämmare (monoaminoxidashämmare) som gör att neurotransmittorer som serotonin, anandamid och dopamin stannar längre i blodomloppet. Hos barn ses signalsubstanserna förbli längre i blodomloppet än hos vuxna, vilket tros leda till större kreativitet och glädje hos barn än vuxna.

#3 Theobromin

– Kakao ökar energinivåerna eftersom det innehåller två stimulerande metylxantiner - en betydande mängd teobromin och en liten mängd koffein. Teobromin (1-2% av kakaobönan) stimulerar centrala nervsystemet, verkar muskelavslappnande och utvidgar blodkärlen. Jämfört med koffein har teobromin ungefär en fjärdedel av den stimulerande effekten som finns i kaffe. Å andra sidan påverkar inte teobromin blodsockret, liksom koffein. Tvärtom visar studier att teobromin ökar cellens känslighet för insulin och därmed stabiliserar blodsockret. Teobromin fungerar också som ett milt diuretikum och har använts mot ödem. Teobromin är också kardiologiskt stimulerande och har använts för att behandla högt blodtryck. OBS! Ge aldrig din hund kakao. Kakao kan orsaka hjärtstopp hos hundar eftersom de saknar de enzymer som behövs för att metabolisera teobrominnivåerna.

#4 Kakao som astmamedicin

Kodein är den hostmedicin som används allra mest, men ger tyvärr också biverkningar på centrala nervsystemet och en slöande effekt. Teobromin och teofyllin från kakao har visat sig vara mer effektiva och har färre biverkningar. T.ex. slöar inte teobromin utan har istället en stimulerande effekt. Det finns inga biverkningar på centralnervsystemet. Detta innebär att man kan ta en större dos av teobromin med en bättre effekt än kodein. Samtidigt innehåller kakao magnesium, vilket har en avslappnande effekt på musklerna runt alveolerna i bronkierna - och därmed motverkar astmasymtom (OBS! behålla din astmamedicin så länge du har astma problematik).

#5 Stresshämmande

Sist men inte minst verkar kakao ha en normaliserande effekt på kroniskt förhöjda kortisolnivåer. Studier visar att cirka 40 g dagligen har en positiv effekt på förhöjda kortisolnivåer, vilket är ett tecken på stress. Så du förstår säkert varför choklad är en så viktig del av vårt sortiment. Och det finns naturligtvis många andra livsmedel som påverkar dina hormoner och din hälsa - på gott och ont. Här hittar du våra noggrant utvalda favoritchokladprodukter.