Är kål bra att äta vid östrogendominans?

Du kanske har hört om att kål ska vara bra för att balansera hormonsystemet och särskilt vid östrogendominans?

Låt oss reda ut kål och varför kål kan vara både bra och mindre bra att äta rikligt av.

För recept på hur du lätt gör egna kålchips, se här.

Om östrogen i kroppen

Östrogen är det hormon som ger oss kvinnliga former, fyllighet och som gör att vi känna oss "juicy" och inte torr och livlös i hud och slemhinnor. När östrogen sjunker naturligt i cykeln eller i klimakteriet så kan underlivet, ögon och näsa kännas lättirriterade och torra.

Eftersom östrogen håller uppe serotoninnivåer i hjärnan så kan också lågt östrogen påverka vårt humör och ge oss ångest och oro.

För höga östrogennivåer kan dock påverka vår cykel och välmående negativt. När östrogen är för högt i förhållande till progesteron (östrogendominans) så blir ofta menstruationerna tunga och långa. Smärtor kopplade till ägglossning blir värre och sannolikheten att få tidiga missfall ökar. Brösten kanske blir stora och spända runt ägglossning och på grund av de låga progesteronnivåerna så samlas lättare vätska i kroppen. Eftersom östrogen, inflammation och fett har en koppling så är det inte ovanligt att man tar på sig i vikt vid östrogendominans och gärna runt höfter och bröst där det finns östrogenreceptorer.

Nu till kålen....

Kål innehåller Indole-3-carbinol som är förstadiet till DIM (diindolylmethan) som stimulerar leverans avgiftning av bla östrogen. Om man vet med sig att man är östrogendominant så är det viktigt att få mycket kål och andra grova grönsaker.

Om man däremot misstänker att man är låg på östrogen så ska man undvika allt för mycket grönsaker ifrån kålfamiljen eller ivart fall tillaga grönsakerna för att göra kålens aktiva ämnen mindre potenta.

Andra näringsämnen som är viktiga för leverns avgiftning:

B vitaminer och särskilt Folat, B12 och B6

Magnesium & Zink

Aminosyror och särksilt methionin och glycin

 

Ovan näringsämen fås genom en ordentlig och välbalanserad kost eller genom en multivitamin med bioaktiva (lättupptagliga) vitaminer & mineraler samt proteintillskott.